1. pillér: Az oktatás

A szociális kompetenciák fejlesztése alkotásközpontú tanítási folyamatban

Alapfokú művészeti iskola fenntartásával, 6 településen, 600 fő körüli tanuló létszámmal.

Tanoda: online tanulástámogatás, drámajátékok, társasjáték-pedagógia, disputa

Tanodát Toldon működtetünk, hétfőtől-péntekig, 35-50 fő részvételével

Ösztöndíjprogram

Igazgyöngy ösztöndíj- programot indítottunk 2011 szeptemberében 6 főről fokozatosan bővülve, 2016 szeptemberére 58 főre növekedett.  2016/17-ben indult a Dregán ösztöndíj, egy külön támogatócsoporttal, nagyobb összeggel, négy gyerekkel.

Kirándulások, táborozások;

A kirándulások általában valami eseményhez (kiállításmegnyitó, díjkiosztás, meghívás) kötődnek, és a tanév végéhez (ha van szponzorunk a tanulmányi kirándulásokra). Tanoda tábor Toldon minden iskolai szünetben van, és nyáron még több, más helyszíneken.

Felnőttképzések: alapkészségeket erősítő, és a digitális analfabetizmust felszámoló képzések

Pályázatokba ágyazva keresünk rá lehetőséget, ha nem is folyamatos, de minden évben van eleme, amit fel tudunk venni. Néha önkéntes munka is segíti ezt az elemet.

Iskolaszer-támogatások

Adományokból fedezzük, augusztusi-szeptemberi kampánnyal.

2. pillér: Családgondozás-közösségfejlesztés

a.) Kríziskezelés:

Élelmiszeradományok: a Magyar Élelmiszerbank hálózatában szervezve, adományokból, havonta többször is.

Egyéb adományok: ruha – cipő – bútor – tűzifaosztások, gyerekgyógyszer-program; szemüvegprogram; mosógéphez – centrifugához – hűtőgéphez – kályhához jutás támogatása; “melletted vagyunk” program: váratlan betegség vagy haláleset esetén:  egyéni és céges adományokból fedezve, folyamatosan.

Egyéb segítő tevékenység: egészségügyi szolgáltatások elérése; hivatali ügyintézés, űrlapok kitöltése, online és telefonos segítségnyújtás; eseti gondnokság vállalása, stb.

b.) Önfenntartási képességek fejlesztése: biobrikett program; kiskert program; ólépítési program; lakhatási körülmények javulását szolgáló épületjavítási program; villanyóra-visszakötési program; fogamzásgátlást támogató program; baba-mama klub; háztartási és főzési ismereteket fejlesztő főzőklub: pályázatokból, vagy adományokból finanszírozva, részben időjárás függően, de folyamatosan.

c.) Közösség- és identitásfejlesztő programok : Heti rendszerességgel (néha egy héten többször is) lebonyolított tematikus programok, pályázatokból, önkéntes felajánlásokból vagy önerőből, folyamatosan.

d.) Munkahelyteremtés: közösségi kiskert program, zöldség- és gyógynövénytermesztés; Szuno kézműves projekt; Amari lekvárfőző projekt: pályázati támogatásokból, és adományokból. Munkaviszonyban dolgozik 2016-ban 7 roma munkatárs Toldon, 1 nem roma munkatárs Berekböszörményben, mellettük kb. 30 fő alkalmi munkavállalóival kapcsolódik.

3. pillér: Az intézmények közötti együttműködést generáló és mediáló elem

Társadalmi Kerekasztal (szervezetfejlesztési innováció): esetmegoldások partneri viszonyban, a roma közösségek bevonásával.  (A szociális munkások koordinálják, folyamatosan erősítve a részvételi demokráciát, együttműködést, szemléletváltást.)