2012-ben Feldmar Nóra ipari ökológus indította el a fejlesztést, ami két nemzetközi díjat is kapott, mint szociális innováció, az Unruhe Privatstiftung a SozialMarie fődíját és az Erste Alapítvány Társadalmi Integrációs díját, 2013-ban.

A projekt célja a mélyszegénységben élő családok önfenntartásának segítése, a téli tüzelő előállításával.

Mi a biobrikett? A biobrikett száraz mezőgazdasági és faipari hulladékokból, azaz növényi rostokból, előállított környezetbarát tüzelőanyag. A nagyipari gyártással ellentétben, egy kézi-prés segítségével jóval alacsonyabb költségekkel, közösségi vagy családi szinten előállítható. E technológiát egy amerikai szervezet, a Legacy Foundation, fejlesztette ki, és több mint 45 fejlődő ország közösségeiben segített megalapozni a biobrikett gyártást. Ennek a rendszernek előnyei, hogy kis befektetéssel, helyi anyagok hasznosításával és egyszerű, kézi hajtású gépekkel egy közösség saját magának előállíthatja a tüzelőjét, így munkahelyeket teremt, csökkenti a helyiek tüzelőköltségét és megkíméli az erdőket. A felhasználható anyagok palettája nagyon széles, és minden közösség a helyben megtalálható forrásoknak megfelelően alakítja ki saját „receptjét”.

A program fejlesztése: a díjak összegén kívül a British Council / Kárpátok Alapítvány és az Ökopolisz Alapítvány támogatta.

A technológia bemutatása

A 2012-es év, a projekt kidolgozása